Recepty
Rumové řezy z BE-BE
Postup přípravy:
1. vrstva
6 vajec, 6 lžic cukru, 2 lžíce horké H2O...vše zašleháme do velmi husté pěny, poté přidáme 6 lžic polohrubé mouky a opět zašleháme...
Péci při 160 stupních na vymazaném a polohrubou moukou vysypaném plechu.
2. vrstva
Připravujeme až po vychladnutí první vrstvy...
1 lmléka
3 čokoládové pudingy
lehce osladíme(asi 4 lžičky cukru)
Jakmile se puding uvaří, sundáme jej z plotny a vmícháme 15 dkg Hery...ještě zahorka vylijeme na první vrstvu a uhladíme..
3.vrstva
Do horkého pudingu vkládáme Bebe sušenky a mašlovačkou je potřeme rumem, pak si dáme do malého hrnce 15 dkg Hery, 25 dkg moučkového cukru, 6 lžic rumu a 2 vrchovaté lžíce normálního kakaa (žádné Granko, Nesquik...) a vše rozehřejeme a lehce provaříme...Pak už jen nalijeme na sušenky a rozetřeme..
Necháme vychladnout, pak do lednice a čekáme až ztuhne poleva :-)
Perníkové řezy z žitné mouky
Postup přípravy:
Do mísy prosijeme mouku, cukr, oba kypřící prášky, kakao a přilijeme olej a vejce rozšlehaná ve vlažném mléce. Těsto promícháme a nalijeme do vymaštěného pekáče a upečeme ve středně vyhřáté troubě (200°C). Po vychladnutí potřeme perník polevou.
Řezy Rafaello
Postup přípravy:
Předehřejeme troubu na 170°C. Plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Z oleje, vajíček, mléka, prášku do pečiva, cukru moučky a polohrubé mouky vyšleháme hladkou hmotu, kterou vlijeme na plech. Dobře promícháme kokos s cukrem a rovnoměrně posypeme touto směsí těsto. Pečeme necelých 20 minut, kokos by měl zrůžovět. Hned jak vyndáme z trouby, zalijeme moučník Ramou a necháme odležet.
Jednoduché záviny
Postup přípravy:
Uděláme těsto, které necháme uležet v chladu. Děláme záviny, které naplníme jak kdo je zvyklý (jablíčka, tvaroh, mák ...). Pečeme pomalu ve hřáté troubě.
Bábovka ze zbylého vánočního cukroví
2 dcl | mléka |
1 balení | prášku do pečiva |
cukroví |
Postup přípravy:
Zbylé vánoční cukroví rozdrtíme, přidáme prášek do pečiva a mléko. Uděláme polotuhé těsto tak asi jako na bábovku. Vymažeme formu na bábovku nebo plech, vlijeme těsto a upečeme. Když upečeme plech tak poléváme polevou. Můžeme použít i lepené cukroví.
Tatranková bábovka
Seznam ingrediencí: | ||
1 | Hera | |
20 dkg | cukru | |
4 | vejce - sníh | |
3 dcl | mléka | |
35 dkg | polohrubé mouky | |
2 | nastrouhané tatranky | |
1 sáček | prášek do pečiva |
Postup přípravy:
Vymícháme Heru se žloutky a cukrem do pěny, přidáme mouku, nastrouhané tatranky, prášek do pečiva, mléko a nakonec tuhý sníh z bílků. Můžeme upéct v bábovkové formě, nebo nalité na plechu
Rychlá bábovka
Suroviny:
25 dkg pol.mouky
20 dkg kr.cukru
1/2 sklenice =(1dcl) vody
1/2 sklenice oleje
2 žloutky z bílků sníh
1/2 pr.do peč.
vanilk.cukr
citr.kůra, oříšky, rozinky, čokoláda...
kakao
Všechny suroviny kromě bílku a kakaa smíchám. Opatrně přidám z bílků sníh (před šleháním přidávám 1pol.lžíci STUDENÉ vody).1/2 těsta naleju do vymazané, strouhankou vysypané, menší bábovkové formy a do druhé 1/2 přidám kakao a doleju do formy. Peče se asi půl hodiny.Je to jednoduché zvládne to i můj manžel a teď už i moje osmiletá dcera.Mladší syn zatím míchá.
Míša dort z piškotů
Postup přípravy:
Ramu Zakysaný krém a jogurt smícháme, přidáme vanilkový a pískový cukr a dobře promícháme. Když se cukr rozpustí, vmícháme celý balíček piškotů. Hmotu rozetřeme do vodou vypláchnuté dortové formy a povrch přelijeme čokoládovou polevou. Dort vložíme do lednice a necháme asi 2-3 hodiny tuhnout. Po ztuhnutí sejmeme boční část dortové formy a dort nakrájíme na dílky, které ozdobíme ovocem.Falešný jablkový sachr
Postup přípravy:
Heru ušleháme s cukrem a žloutky do pěny, přidáme mouku s kakaem a práškem do pečiva a lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků a nastrouhaná jablka. Těstem naplníme vymazanou a vysypanou dortovou formu a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Hotový korpus necháme vychladnout, podélně ho rozkrojíme, potřeme malinovou zavařeninou a opět přiklopíme. Povrch potřeme čokoládovou polevou, necháme zaschnout a při podávání dort ozdobíme šlehanou Ramou.Figurky nebo ozdoby na dort
Seznam ingrediencí: | |
dle potřeby | želé bonbóny |
dle potřeby | moučkový cukr |
Postup přípravy:
V dnešní době je sice k dostání spoustu ozdob na dorty, ale občas se stane, že vaše ratolesti mají oblíbenou nějakou postavičku z pohádky a uděláte jim velkou radost, když ji umístíte na jejich narozeninový dort. Je to velice jednoduché: želé bonbóny v prstech nebo na prkénku rozmělníte s moučkovým cukrem, až vám vznikne hmota, ze které jde tvarovat. Můžete udělat postavičky, růžičky, autíčka, prostě co vás napadne. Nic nepřibarvujeme, vybíráme podle barev želé. Navíc je to měkké a děti to mohou jíst.Medovníky
Seznam ingrediencí: | |
600 g | hladké mouky |
400 g | mletého cukru |
4 | vejce |
3-4 lžíce | medu |
1 lžička | sody |
1 lžička | skořice |
drcený hřebíček |
Postup přípravy:
Promícháme mouku s cukrem, sodou, skořicí a drceným hřebíčkem, s vejci a medem zpracujeme v tuhé těsto, které necháme odpočinout v ledničce hodinu i více. Potom rozválíme na silnější placku (0,75 - 1 cm), vykrájíme různé tvary, uprostřed ozdobíme vlašským ořechem a v horké troubě rychle upečeme (cca 5 minut).Kinder čokoláda
Seznam ingrediencí: | |
1 | ztuženého tuku |
350 g | cukru krystal |
3 dcl | vody |
1 | vanilkového cukru |
50 g | kakaa |
1/2 kg | sušeného mléka |
Postup přípravy:
Vodu, cukr a vanilkový cukr vaříme na mírném ohni 4 min. ( musí vřít). Odstavíme a zamícháme s tukem. Do vlažné směsi vmícháme sušené mléko. Směs rozdělíme na polovinu. Do první poloviny vmícháme kakao. Vylejeme na vymaštěný plech. Když směs ztuhne, vylejeme druhu polovinu a necháme ztuhnout.
Variace tohoto receptu:
Kinder čokoláda
![]() | |
![]() | 3 dcl vody 35 dkg cukr krystal 1 balení 100% tuku 40 dkg sušeného mléka |
Vodu+cukr 4. min. vaříme, přidáme vychladlý rozehřátý tuk, do vychladlé směsi přidáme sušené mléko. Půlku těsta odlijeme a do druhé půlky přidáme kakao. Na menší plech dáme nejdřív čokoládovou půlku a pak světlou. Necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne. |
Banánové pytlíčky
Seznam ingrediencí: | |
1 balení | lístkového těsta |
4 | banánů |
3 lžíce | nutely |
2 lžička | skořice |
2 lžíce | kokosu |
2 lžíce | vanilkového cukru |
1 | vejce |
Postup přípravy:
Lístkové těsto rozválíme na 3 mm výšku. Rádýlkem rozkrájíme na čtverce o velikosti 5 x 5 cm. Do každého čtverce dáme trochu nutely, přimáčkneme dílek banánu asi 1 cm vysoký, posypeme kokosem, vanilkovým cukrem a skořicí. Rohy čtverců spojíme do středu, připojíme kraje a vše dobře nehty smáčkneme, aby se vytvořil váček. Vršek necháme roztřepený. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme při 170 st.C do zhrůžovění. Ještě teplé sundáme z plech a pocukrujeme.